Az egyesület rövid története

A Freiburgi Magyarok Baráti Köre 1988-ben alakult hivatalos bejegyzett egyesületté, a kezdetek azonban ennél jóval régebbre nyúlnak vissza. A háború után sokáig a magyar misék jelentették az egyetlen lehetőséget a magyar összejövetelekre, később kisebb-nagyobb törzsasztalok alakultak ki. A 60-as években Áts Sándor kezdeményezésére létrejött az első zenés-táncos est, s egy jól működő tánccsoport is megalakult. Áts Sándor halála véget vetett a felpezsdülő magyar életnek, amely csak a 80-as évek elején indult meg újra.
1986-ban az akkori Németországi Magyar Központi Szövetség vándorkiállítást szervezett a magyar történelemről. Ezt a kiállítást hozták le Freiburgba az itteni szervezők, Könczöl Antal és Veres László. A kiállítás élénk visszhangja további akciókat eredményezett: Füzesi József és Veres László a telefonkönyvből kikeresték az összes magyar hangzású nevet és több száz kérdőívet küldtek szét. Két évig nem volt ugyan bejegyzett egyesület, de rendszeresen összegyűlt a baráti kör, zenés-táncos est, irodalmi műsor, kirándulás szerepelt a programban.
1988 szeptember 23-án „hivatalosanis megalakultunk: 18 freiburgi magyar írta alá a Freiburgi Magyarok Baráti Köre alapító okiratát. Íme az alapító tagok névsora:

Az FMBK alapító tagjai: